Thursday 24 July 2008

EVERYTHING YOU MAY POST MIGHT BE USED AGAINST YOU!

Η Ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία οδήγησαν στην σημερινή έξαρση της κοινωνικής διαδικτύωσης. Sites όπως το Facebook και το My Space αποτελούν πλέον τόπο προσωπικής - εννίοτε και πολιτικής προβολής. Έχουν τόσο διαδωθεί, που αν δεν είσαι στο Facebook, δεν υπάρχεις! Αν υπάρχεις όμως και εκεί...μπορεί να καταδικαστείς... Ο 20χρονος Τζοσουα Λίπτον αναγκάστηκε να πληρώσει με δύο χρόνια φυλάκιση την "προσωπική του προβολή". Τα πειστήρια που τον έστειλαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, είχαν απλώς αναρτηθεί στο Facebook. Οδηγώντας μεθυσμένος προκάλεσε τροχαίο και τραυμάτισε βαρύτατα μια γυναίκα. Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ εκείνη χαροπάλευε στο νοσοκομείο, ο Λίπτον αποφάσισε να γιορτάσει το Αμερικάνικο Χαλοουίν ντυμένος φυλακισμένος και το σλόγαν "Jailbird" - "Φυλακόβιος" φαρδύ πλατύ μπροστά του. Μετά το πάρτι, ένας καλός του φίλος ανάρτησε τις φωτογραφίες στο Facebook, ονομαστικά με tag. Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν στο διαδεδομένο site , τις είδαν οι φίλοι του και γέλασαν... Τις είδαν όμως και οι αρχές... στην δίκη για το τροχαίο που είχε προκαλέσει ο Λίπτον και δεν γέλασαν καθόλου. Social networking sites are just another way that people say things or do things that come back and haunt them," said Phil Malone, director of the cyberlaw clinic at Harvard Law School's Berkman Center for Internet & Society. "The things that people say online or leave online are pretty permanent." Ο δημόσιος κατήγορος εμφάνισε την κατάλληλη στιγμή τις φωτογραφίες, παρουσιάζοντας τον φοιτητή ως έναν αμετανόητο και άμυαλο νέο, ο οποίος δεν είχε κανένα σεβασμό ούτε για τις αρχές, ούτε για το θύμα του... που νοσηλευόταν την ώρα του πάρτυ. Ο δικαστής πίστεψε στις 1000 λέξεις της φωτογραφίας, όχι στα απολογητικά λόγια του νεαρού και καταδίκασε τον Λίπτον σε δύο χρόνια φυλάκιση... ΤΟ ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑ ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΝΟΥ... ΑΝΥTHING YOU MAY POST... MIGHT BE... AND WILL BE... USED AGAINST YOU!

14 comments:

Aggelos Spyrou said...

Καλά κάνω και γράφω γλυκανάλατες ιστορίες!!!

Το πολύ πολύ να με βγάλουν φλούφλη και να αθωωθώ!!!

:))))

DR PAKO® said...

Τί είπες τώρα? Ιιι!!!
Τί να κάνω? Να κατεβάσω τις φωτό μου από myspace, facebook και blog? Λες να έχω και στο Hi5? (ούτε που θυμάμαι)!!!
Κοίτα πού καταντήσαμε... να αγχωνόμαστε, να νοιαζόμαστε, να γνωριζόμαστε και να... φυλακιζόμαστε μέσω Internet!
Let's get back to real life... με αληθινές γνωριμίες, αληθινά εγκλήματα και... "πουτ δε κοτς νταουν", σαν το μόνο "ψηφιακό" κομμάτι της ζωής μας!!!
Τα φιλιά μου, φοβισμένα... (δηλαδή τώρα... με τόσα φιλιά... μπoρείς να μου κάνεις μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση? :P )

Spitogata said...

Γιατρέ..έχουν καταγραφεί όλα ένα - ένα, αλλά από πραγματικά φιλιά μεταξύ μας...το ομολογώ...κανένα!

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ελυφρυντικό. Θα καταθέσω και στην δίκη σου αν θέλεις!

Πάντού είσαι βρε άτιμε;
Πότε προλαβαίνεις;

Φιλιά αποενοχοποιητικά ή μήπως ενοχοποιητικά...

Spitogata said...

Άγγελέ μου...
εσύ γράφεις αγγελικά!

Το μόνο που μπορεί να σε κατηγορήσουν είναι πως μας στέλνεις... μια στην κόλαση και μια στον Παράδεισο!

Φιλιά ...ποιητικά!

Anonymous said...

Αν είναι τουλάχιστον να κάνουμε πάρτι να μαζευτούμε πολλοί, για να έχουμε παρέα να πάιζουμε καμιά μπιρίμπα, που ομολογώ κι αοτι δεν ξέρω :Ρ

Νάρκισσος said...

Πριν λίγο καιρό έλαβα ένα forward e-mail (ελληνικό) που εξηγούσε τα σχετικά με την πολιτική του facebook για τα δεδομένα (ξέρεις, αυτά που είναι με ψιλά-ψιλά γραμματάκια κάπου και κανείς ποτέ δεν διαβάζει). Περιττό να σου πω ότι μου σηκώθηκαν οι τρίχες διότι αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ για οποιαδήποτε στοιχεία ζητούνται. Επίσης πως ακόμη κι αν διαγράψεις κάποια δεδομένα έτσι ώστε να μην εμφανίζονται πια, αυτά διατηρούνται από το σύστημα για μεγάλη χρονική περίοδο (άρα οι administrators μπορούν να έχουν πρόσβαση) και, τέλος, πως η πλήρης διαγραφή ενός προφίλ (η διαγραφή δηλαδή από το σύστημα όλων των δεδομένων που ανέβασε ένας χρήστης) είναι σχεδόν αδύνατη πρακτικά. Ακόμη και αν (χτύπα ξύλο!) πεθάνεις, απαιτείται μια μπερδεμένη γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου να διαγραφούν τα στοιχεία σου!!!

Δυστυχώς δεν έχω το πλήρες κείμενο το οποίο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και έλεγε πολλά-πολλά ακόμη (ανατριχιαστικά δυστυχώς όλα τους) για την προσφιλή μας υπηρεσία. Αν το βρω θα σου το στείλω.

Φιλιά πολλά

Μαρια Νικολαου said...

Kαλά εκανα και διεγραψα το προφιλ τρεις μερες μετα αφου γραφτηκα..
χαζομαρες....

Νάρκισσος said...

Το βρήκα το κείμενο και σου το έστειλα με μέηλ. Enjoy...

alekos markellos said...

Θυμάμαι πρίν απο αρκετά χρόνια τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου σε μια απο τις γνωστές λαικιστικές του εξάρσεις να διατάζει το "κάψιμο των φακέλων". Επρόκειτο για τους φακέλους με τα προσωπικά δεδομένα της εποχής, τους οποίους διατηρούσε η Ασφάλεια.
Φυσικά το φακέλωμα συνεχίστηκε, στην υψικάμινο της Χαλυβουργικής κάηκε απλώς ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Παρακολουθούσα ανήμπορος να παρέμβω τα φορτηγά να αδειάζουν τους ρόζ χάρτινους φακέλους στην πυρά και πρόλαβα μόνο να ξεφυλίσω μερικούς. Κρίμα για τους ιστρικούς του παρόντος.
Οι ιστορικοί του μέλλοντος φανάζομαι πως θα ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους με απορία :
θα προσπαθούν να καταλάβουν πως αυτά που περιέγραψε ο Όργουελ ως απειλή στο "1984"-το απόλυτο φακέλωμα δηλαδή- και επιχείρησαν αδιάκοπα χίλιες μύριες υπηρεσίες του πλανήτη (απο τη CIA μέχρι τη ΣΤΑΖΙ), έσπευσαν να το προσφέρουν απο μόνοι τους οι πολίτες του 21ου αιώνα.
FACEBOOK : Έκεί που τα απωθημένα κοινωνικής αναγνώρισης μπορούν και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σου.

marianaonice said...

Λοιπόν στην Ελλάδα αυτές οι φωτογραφίες δεν θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο Δικαστήριο ως πειστήρια και αποδεικτικά στοιχεία της προσωπικότητας του νεαρού, γιατί θα τα θεωρούσαν προσωπικά δεδομένα!!
Μην απορείς!! Εδώ θεωρούν προσωπικό δεδομένο του κατηγορούμενου απατεώνα, αν εμφανίσεις προηγούμενες αποφάσεις που αφορούν καταδίκες του έστω και μη αμετάκλητες, για απάτες!!
Τόση αμορφωσιά φίλη μου επικρατεί στην ελληνική δικαιοσύνη!
Μπράβο του, του Δικαστή που έκρινε σωστά την προσωπικότητα του νεαρού!!

Απέχουν παρασάγγες οι έλληνες δικαστές!!

Spitogata said...

Freedula για μπιρίμπα δεν ξέρω...
αλλά η Σπιτόγατα φημίζεται για τα πάρτυ της.

Άντε καλό καλοκαιράκι!

-----------------------------------
Νάρκισσε,
αν πεθάνει κανείς...πέρα από το μάταιο της υπόθεσης... τουλάχιστον θα έχει επιλέξει τις φωτογραφίες με τις οποίες θέλει να τον θυμούνται...!

Πήρα και το μαιλ σου,
όντως είναι ανατριχιαστικό
αλλά σκέψου πως στην Αμερική δεν τίθεται το θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων όπως εδώ.

Εκεί έχει μεγάλη σημασία η άμεση χρήση τους σε περίπτωση ανάγκης.

Μέσα όπως το Facebook, όντως σε φέρνουν σε επαφή με ανθρώπους που γνωρίζεσαι αλλά η καθημερινότητα δεν θα σε έκανε να αναζητήσεις.
Άλλα σίγουρα πίσω από τα φιλάκια, τα λουλουδάκια και τις καρδούλες που στέλνει κανείς κρύβονται Δούρειοι Ίπποι που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί.

Φιλιά ανατριχιαστικά!

Spitogata said...

Μαρία αν σκεφτείς πόσοι πολιτικοί είναι μέσα και συλλέγουν καθημερινά καινούργιους "φίλους" μην ξαφνιαστείς αν οι επόμενες εκλογές κριθούν μέσω facebook! Ειδικά στις νεότερες γενιές!

Φιλιά πολλά

Spitogata said...

Αλέκο πολύ σωστά τα γράφεις.
Τότε όμως το φακέλωμα ΄προσπαθούσε να κρατηθεί"μυστικό"!
Σήμερα δεν χρειάζεται να σε φακελώσει κανείς.
Φακελώνεσαι και εκτίθεσαι οικειοθελώς!

Φιλιά φακελωμένα!

Spitogata said...

Έτσι είναι Μαριάννα...
Τα Ελληνικά δεδομένα!

Εδώ ... κυκλοφορούν ελεύθεροι οι μπράβοι που έσπασαν στο ξύλο στην Μύκονο το 20χρονο παιδί από την Αυστραλία...
Μετά το μεγαλείο της δωρεάς των οργάνων του παιδιού από τον πατέρα!

Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε?
Πόσο περισσότερο ρεζίλι να γίνουμε διεθνώς?

Αχ...εκνευρίστηκα πάλι...